Lijnbesturing


Up / terug

Great Lakes Special

Suls Rekord Trainer

Paul Tupker VT Air Racer

Henk de Jong Mustang Ace

Diesel

Lijnen vlechten

Russisch Model

Mercury Monitor

Fokker D7

Ongeveer op mijn 11e moet ik voor modelvliegtuigen zijn gevallen – gezien in tijdschriften voor de jeugd en hangend aan het plafond bij anderen thuis. Op een dag kreeg ik een Cox PT-19 cadeau. Eerlijk gezegd, het is mij nooit gelukt om ermee te vliegen, maar ik had al vrij snel meer succes met zelfgebouwde balsahouten modellen (zowel bouwdozen als tekeningen in tijdschriften).

Hieronder ben ik als 13-jarige bezig met een “Little Ike” (van een Scientific bouwdoos*) met op de achtergrond een “Great Lakes Special” welke van tekening werd gemaakt. De motoren, telkens van het type Cox 049 Babe Bee, waren meestal op het schoolplein gekocht van leeftijdsgenoten die voor andere zaken belangstelling hadden gekregen.

* De “Ike” bouwdoos werd gekocht in een typische modelbouwzaak uit de 50-er jaren waar ik ooit getuige mocht zijn van het demonstreren van een “pulse jet” in de winkel.

Het is een wonder dat ouders en buurtbewoners niet in opstand kwamen tegen het geluid van de motoren – verdraagzaamheid zoals wij dat niet meer kennen!
Omhoog