Koolhoven FK-53


Up / terug

de Bouw

Nederlands sportvliegtuigje uit het jaar 1937, ontworpen door Juste van Hattum die vooral bekend is als pionier van de Nederlandse vliegtuigmodelbouw. Van Hattum ontwierp tevens een schaalmodel (1:20) in dat jaar dat als basis diende voor deze constructie.

De voornaamste wijzigingen betreffen gewichtsbesparing, en breekpunten om schade te voorkomen, verder klassieke constructie uit balsahout en japans zijdepapier.

Het echte vliegtuig heeft als prototype gevlogen maar het model kwam tot nu toe niet verder dan een paar luchtsprongen, niettegenstaande de lichte constructie.

september 2007 - de luchtdoop.

Het elastiek (4,1mm Tan I in een lus van 40 cm) wordt opgewonden tot 700 omwentelingen, waarbij een opwindapparaatje het werk vergemakkelijkt en de tel bijhoudt - niet onbelangrijk bij dik rubber en een kwetsbaar model.Na jaren tobben begon het bij mij door te dringen wat er allemaal met het model aan de hand was en kwamen er redelijke vluchten. Vooral dankzij goede boeken door ervaren modelbouwers! Wanneer de oude geleerden het bij het juiste eind hebben zal blijken dat de verticale staart van dit model te groot is waardoor een linkerbocht snel over gaat in een spiraalduik. Aldus een nieuwe staart gemaakt, maar dan kleiner.
Omhoog