Winner Trainer


Up / terug

Een variant op de Record Trainer is de VERGROOTTE versie – in dit geval 115% vergroot ten opzichte van het origineel. De aandrijving wordt verzorgd door de grote broer van de Webra Record, de 2,5 cc “Winner”. Ter vergelijking is voor de foto een origineel model over de grote-in-aanbouw geplaatst.

In mijn geval krijgt de grote trainer geen platte plankvleugel maar een holle plankvleugel met dik profiel en flaps. De romp van dit exemplaar is niet van balsa maar van redwood.

Na het (her)lezen van Ron Moulton's prachtige “Control Line Manual” werd besloten om een brandstoftank te maken die tussen carterdeksel en vleugelvoorlijst past opdat de brandstoftoevoerleiding zo kort mogelijk kan blijven. De reden hiervoor is dat mijn bestaande modellen last hebben van brandstofgebrek tijdens het stunten.

In plaats van het gebruikelijke huisjesmodel krijgt deze tank gewoon een doosvorm. Zo blijft de brandstoftoevoerleiding zo dicht mogelijk bij de motor en hebben centrifugaal- en zwaartekracht minder invloed. Een kartonnen prototype is heel handig. Het definitieve materiaal is afkomstig van een koekblik. Een goede blikschaar is onmisbaar als het er op aankomt om de lijntjes te volgen en het materiaal niet te vervormen.

Scherpe vouwen bezorgen een fraaier resultaat. De hiervoor gebruikte hulpmiddelen zijn ietwat geïmproviseerd maar dat maakt modelbouw nog leuker.

Hier krijgt de doos zijn vormen. De gaatjes voor de diverse leidingen zijn van tevoren gemaakt en hierbij is het kartonnen voorbeeld erg behulpzaam! Deze tank is uit één stuk gemaakt, wat voor- en nadelen heeft: zelf vind ik het strak solderen van losse zijstukken een lastiger karwei.

Alle buisjes wijzen naar voren, waar de motor zich bevindt en waar de krachtige luchtstroom vandaan komt. De twee buizen bovenop de tank zijn voor ontluchting tijdens het vullen (kan tijdens het vliegen afgestopt worden) en een luchthapper die voor druk in de tank zorgt (z.g. Uniflow systeem).

Mijn allereerste flap-installatie, opgebouwd uit allerlei restmateriaal. De U-vormige verbinding tussen de twee flaps scharniert in een messing buisje dat vastgesoldeerd is op een zadeltje van blik.

Achterlijst van de vleugel met het zadeltje op zijn plaats.

Met “de feestdagen” voor de boeg is de Winner Trainer alvast versierd.

Nog een paar lagen spanlak en de eindmontage kan plaatsvinden.

The Webra Winner 2,5 cc motor had bij de vorige eigenaar jarenlang in de schuur gelegen, na een hard bestaan in een combat model. Ondanks de uiterlijke beschadigingen en het korte sproeiernaaldje loopt hij “als de brandweer”.

Wie goed kijkt ziet een staartslof van verenstaal. De Record Trainer had dat niet, maar de naar voren geplaatste wielen maken dat de staart flinke klappen krijgt bij harde landingen, hetgeen tot schade lijdt. Vandaar deze schokdemper.

Mijn eerste model met flaps. De secundaire duw/trekstang is van bamboe met korte stukjes staaldraad aan de uiteinden.

De primaire duw/trekstang is van een fietsspaak gemaakt en loopt door de vleugel heen. Dit is gedaan om de tuimelaar onder de vleugel te houden (zoals in het oorspronkelijke ontwerp) terwijl de achterste lijn voor “up” dient hetgeen betere controle geeft bij stuntwerk. Zegt men.

Zodra ik met de afstelling tevreden ben zal ik deze verstelbare geleiders door vaste vervangen die ook weer lichter kunnen zijn.

Hier is het originele 1,5 cc model naast de 15% vergrootte versie geplaatst.
Omhoog